E-Commerce Manager

Petter Pihlström praktik Design from Sweden 2021

Hej, Petter E-Commerce Manager här igen!

Min andra praktikperiod hos Design from Sweden går mot sitt slut. Jag pluggar till E-Commerce Manager och tar snart examen (!). Jag har haft väldigt roligt på min praktik och lärt mig mycket som jag kommer att ta med mig till arbetslivet.

Under praktiken har jag fått hjälpa till med kundernas webbplatser, bygga, designa och planera vilket har varit väldigt lärorikt, speciellt när jag själv har fått vara med och påverka vissa beslut. Jag har även fått vara med på några kundmöten, detta var superroligt då jag fick en inblick i hur man kommunicerar med kunder och hur processen går till när man kommer till en kund och ska påbörja projektet och till slut få alla bitar att falla på plats rätt och i tid.

Multisite

Jag har även under denna period fått mitt eget projekt där jag skulle bygga en multisite med olika funktioner, det var riktigt klurigt men väldigt nyttigt. Detta fick mig verkligen att förstå hur lång tid vissa saker kan ta, speciellt när det är något som jag inte har gjort tidigare och information om området måste hittas.

En multisite är ett nätverk av webbplatser som gör att flera hemsidor kan skötas från ett ställe

Detta gör det enklare på vissa sätt men det finns en hel del utmaningar på vägen för att få ihop alla delar. Frågor som hur är sidorna länkade och hur gör vi för att få allt att fungera som vi vill tog flera dagar och hela projektet från planering till utförande har tagit månader.

Google Analytics

Under den sista perioden har jag även fått ”doppa tårna” lite i Google Analytics och Google Tagmanager, verktyg som gör att man kan se hur trafiken på webbplatsen ser ut och till exempel hur många som genomför köp, vart de kommer ifrån och så vidare. Google GA4 som är Googles nya Analytics program (Universal Analytics kommer att sluta behandla data 1 juli 2023) var ganska svårt och komplicerat att förstå exakt hur det fungerade och det finns inte speciellt mycket information om det heller så för det mesta har det varit att testa sig fram. Det har varit utmanande många gånger men just därför tror jag att jag har lärt mig så mycket, när vi har stött på något fel har vi listat ut det och lärt oss om vad vi inte ska göra nästa gång.

Det har varit superkul att jobba med MathiasDesign from Sweden och jag fortsätter efter min utbildning inom e-handeln då jag har fått jobb på bygghemma.se med Order Management. Detta ska bli jätteroligt då jag får använda det jag har lärt mig ut i arbetslivet och jobbet verkar vara spännande och utmanande.

//Petter Pihlström

Vi gillar kakor!